1945 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Eldelek Köyünde doğdu. 1954 yılında ilkokulu bitiren Gözükara, aynı yıl Düziçi Köy Enstitüsü’ne kaydoldu. 1962 yılında Enstitüyü bitirerek, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ne girdi. Fen Bölümünü bitirerek öğretmenliğe başladı. 9 yıl çeşitli liselerde matematik öğretmenliği yaptıktan sonra 1974 yılında memuriyetten ayrılarak ticaret hayatına atıldı. Tekstil, gıda, üretim, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde başarılı geçen uzun bir iş hayatı sonucunda 1990 – 91 yılında Arel Koleji’ni kurarak, hep hayalinde olan aydın, donanımlı, özgür gençler yetiştirme misyonunu gerçekleştirdi. 35 yılda binlerce mezun veren AREL Eğitim Kurumları Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Anadolu lisesi ve Fen lisesinin de açılmasıyla birlikte bugün yirmi beş bini aşkın gence dünya standartlarında eğitim vermeye devam ediyor.

Kemal Gözükara, küreselleşen dünyaya ulusal değerler ile evrensel değerleri sentezleyen, toplumun beklentilerine yanıt veren, cumhuriyet değerlerine duyarlı, demokratik ve özgürlükçü, araştıran, üreten ve yaratan insanlar yetiştirme amacıyla 1999 yılında Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı’nı (Gözükara Vakfı) kurdu. Anaokulunda Üniversiteye eğitimin önemine değer veren Kemal Gözükara, Vakfın girişimleri ile 18 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul Arel Üniversitesi’ni kurdu. 2018 yılına kadar Mütevelli Heyet Başkanlığını yürütmüş ve bu tarihte görevi oğlu Özgür Gözükara’ya devretmiştir.

Kemal Gözükara halen Arel Üniversitesinin Mütevelli Heyeti Onursal Başkanlığı’nı yapmaktadır.